Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı - Hemşehrimiz Herodot Haftası

HEMŞEHRİMİZ HERODOT HAFTASI

Milattan önce 480-490 yılları arasında Karia’da, Halikarnassos şehrinde doğan Karialı Lykses oğlu Herodotos, muhteşem eseri “Tarih(Herodot Tarihi)” nedeniyle “tarihin babası” olarak bilinir.

Herodot kitabının ilk cümlesinde nereli olduğunu belirterek Bodrum’a en güzel hediyeyi verir: “Bu, Halikarnassoslu Herodotos’un kamuya sunduğu araştırmadır“.

Tüm dünyada tarihin babası olarak bilinen Herodot Halikarnas’ta dünyaya gelmiş ve yaklaşık 30 yaşına kadar burada yaşamıştır. Günümüzde unutulan bu gerçeği özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere halkımıza hatırlatmak, adını doğduğu topraklarda yaşatmak amacıyla 31 Ekim- 06 Kasım 2022 tarihlerinin “Hemşehrimiz Herodot Haftası” olarak kutlanması ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesi planlandı.

Doğduğu topraklarda Herodot adına düzenlenecek bu kutlamayı her yıl tekrarlamayı ve kentimize dünya çapında “Tarihin Babası Herodot’un doğduğu yer” olarak tanınırlık sağlamayı hedefliyoruz. Düzenlenen etkinliklerin zamanla yurtdışından da konukların ilgi göstereceği bir seviyeye ulaşması temennimiz.

Tüm halkımızı, Tarihin Babası Hemşehrimiz Herodot etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz.

HERODOT
Yaşadığı dönemdeki adıyla Herodotos, Batı Anadolu’da Halikarnassos’da (Bodrum) M.Ö. 480-490 yılları arasında doğmuş, dünyanın ilk araştırmacı tarihçisi ve yazarıdır. Halikarnas Balıkçısı'na göre dünyanın ilk turistidir. Herodot’un amcası tanınmış bir şair olan Panyassis’in liderliğinde bir grup, ülkelerini Pers boyunduruğundan kurtarmak üzere ayaklanır fakat bu girişim başarısızlıkla sonuçlanır ve Panyassis öldürülür. Bunun üzerine Herodot Halikarnas’tan ayrılır ve Samos’a sürgüne gider. Bu ayrılışının ardından, onun bugün bile tüm dünya tarafından tanınmasını sağlayacak olan kitabını yazdıracak birikime ulaştığı, büyük keşif seyahatlerine çıkar.

Günümüzden yaklaşık 2400 yıl önce, yolların tehlikelerle dolu olduğu bir dönemde, Herodot başarılması çok zor ve uzun yolculuklar gerçekleştirmiştir. Yaşlılığında İtalya’nın güneyindeki Thurii’ye çekilmiş, kendisine “Tarihin Babası” olma ününü kazandıran eseri Historiae(Tarihler)’yi yazmıştır. 9 ciltten oluşan bu eser bugün tüm dünyada İncil’den sonra en çok okunan kitaptır. Herodot Karyalı olmasına rağmen, kitabını yaşadığı dönemde bölgelerüstü iletişim dili olan eskiçağ Grekçesinde yazmıştır.

DİLLERE GÖRE HERODOT

İsmi(His Name): Herodotos
Türkçesi(in Turkish): Herodot
İngilizcesi(in English): Herodotus

Eserinin ismi(His Book): Historiae
Türkçesi(in Turkish): Tarih, Herodot Tarihi, Tarihler
İngilizcesi(in English): Histories, Herodotus Histories

Memleketi(His Hometown): Halikarnassos
Türkçesi(in Turkish): Halikarnas (Bugünkü adı Bodrum)
İngilizcesi(in English): Halicarnassus (Actual name Bodrum)

Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı - Hemşehrimiz Herodot Haftası